Oculus & Meta

Dit Amerikaanse technologiebedrijf is in juni 2012 opgericht door Palmer Luckey en Brendan Iribe. Oculus wist een ongekende prestatie neer te zetten namelijk door de allereerste VR bril op de markt te lanceren namelijk de Oculus Rift S. En dit kwam tot stand met donaties van mensen. De totale donaties bedroegen 2,4 miljoen dollar.

Doordat de lancering zo’n enorme hype werd en Oculus ongekend populair werd bij het grote publiek zag Meta (voorheen Facebook) dit als een grote kans om de mogelijkheden voor Virtual Reality enorm uit te kunnen breiden. Meta nam Oculus over in maart 2014 voor het duizelingwekkend bedrag van ruim 2 miljard dollar.

De overname van Oculus verliep niet zonder slag of stoot want er was heel veel weerstand tegen de overname van het bedrijf van Mark Zuckerberg op Oculus. Dat ging zo ver de bestuurders zelfs bedreigd werden.

Inmiddels is de situatie rond Oculus al jarenlang stabiel en heeft Oculus weer nieuwe modellen brillen uitgebracht. Een van de nieuwste brillen is de geweldige bril de Oculus Quest.