Apple Vision Pro kopen

Alles weten over de nieuwe Apple Vision Pro? In dit artikel lees je alles wat er tot nu toe bekend is geworden over deze gloednieuwe VR bril van Apple. De Vision Pro is op dit moment nog niet te koop. Kun je niet wachten? Ontdek hier alvast de specificaties, prijs en overige informatie.

apple vision pro kopen
vr bril review

Reviews door VR experts

Ons team van VR experts heeft samen 12+ jaar ervaring.

eerlijke vr bril reviews

Eerlijk en objectief

Wij testen alle VR brillen zelf en schrijven 100% eerlijke reviews.

uitgebreide review vr bril

Volledige informatie

Na het lezen van deze review weet je alles over de Quest 2.

Apple Vision Pro, de nieuwe VR bril van Apple

Op 5 juni 2023 vond de zogenaamde WWDC plaats. Tijdens dit evenement werd door Apple een gloednieuw product aan de wereld voorgesteld. Het ging hierbij niet zomaar om eender welk product, maar wel om de Apple Vision Pro. Dit nieuwe product wordt door experten nu al bestempeld als de meest baanbrekende aankondiging van het bedrijf uit het Amerikaanse Cupertino sinds de Apple Watch. De achterliggende technologie achter de bril wordt omschreven als ‘mixed reality’. Het gaat hierbij om een combinatie van virtual en augmented reality. Benieuwd om meer te weten te komen over dit revolutionaire product van Apple? Blijf dan zeker en vast verder lezen!

Mixed reality, de technologie achter de Apple Vision Pro

Eén van de eerste vragen die mensen zich meteen stelden naar aanleiding van de presentatie is of we de Apple Vision Pro nu moeten bestempelen als een AR of als een VR bril. Het antwoord op deze vraag ligt ergens in het midden. Het is immers in de praktijk zo dat de bril een combinatie biedt van beide technologieën. Dit betekent concreet dat je ermee ondergedompeld kan worden in de virtuele wereld, maar tegelijkertijd kan je er ook virtuele objecten in je echte omgeving mee waarnemen.

Het feit dat virtual reality en augmented reality worden vervat in één enkel systeem opent natuurlijk een gigantisch aantal deuren. Concreet zal het in de praktijk ook mogelijk zijn om deze bril zowel te gaan gebruiken voor zakelijke als voor entertainment doeleinden. Enkele functies waarvoor je ze kan gebruiken zullen in de praktijk dan ook onder meer de volgende zijn:

 • Mac-gebruikers zullen de bril kunnen gebruiken voor het creëren van extra schermruimte;
 • Het is mogelijk om er films mee te bekijken op een levensgroot bioscoopscherm;
 • Voor gamers zal de mixed reality bril heel wat nieuwe mogelijkheden introduceren.

Naast bovenstaande functies werd door Apple eveneens aangekondigd dat de Apple Vision Pro uitgerust zal zijn met een 3D-camera. Deze camera zal ervoor zorgen dat er zowel foto’s als video’s om je heen kunnen worden gemaakt. Op deze manier ben jij altijd het echte middelpunt van al jouw beeldmateriaal! De mogelijkheden van deze bril zijn in ieder geval erg veelzijdig te noemen.

vr bril kopen bij coolblue

Coolblue Beste Keuze ✓

Grootste VR assortiment van Nederland!

9.8

 • Vandaag besteld, morgen in huis
 • Groot assortiment aan VR brillen
 • Uitstekende service

Het uiterlijk van de Apple Vision Pro

De Apple Vision Pro kenmerkt zich in de praktijk door een lichtgewicht design samen met extra dunne lenzen. Belangrijk om aan te halen is ook dat de accu niet is terug te vinden in de headset. Deze zal los moeten worden gedragen en wordt verbonden door middel van een magnetische connector. Dit is een belangrijk voordeel omdat er op deze manier weinig druk op het hoofd komt te staan wanneer de headset in gebruik is. Daarnaast produceert de bril op deze manier ook minder warmte. In tegenstelling tot bij andere VR headsets is het zo dat er bij de Apple Vision Pro dan ook geen sprake zal zijn van contragewichtjes.

De voorkant van deze mixed reality bril van Apple kenmerkt zich door een 3D-gebogen plaat gelaagd glas. Ze buigt netjes rond het gezicht van de gebruiker. Aan de bovenkant is er één enkele knop terug te vinden. Het gaat hierbij om de ‘Digital Crown’ die we ook al kennen van de Apple Watch. De aanwezige ventilatieopeningen zorgen ervoor dat de bril voldoende gekoeld kan worden. Voor de Light Seal evenals voor de hoofdband geldt dat ze aangekocht kunnen worden in verschillende vormen en maten. Hierdoor is een nauwkeurige pasvorm voor alle gebruikers steevast gegarandeerd.

apple vr bril vision pro

Apple Vision Pro heeft het beste VR display tot nu toe

Dat de Apple Vision Pro het absolute neusje van de zalm wordt blijkt onder meer uit het VR display waarvan sprake is. Dit is het beste dat er tot dusver op de markt is terug te vinden. Het scherm realiseert dan ook een indrukwekkende resolutie van 23 miljoen pixels op twee schermen welke elk ongeveer over de grootte van een postzegel beschikken. Bij monde van Apple zelf werd aangegeven dat dit ervoor zorgt dat elk oog kijkt naar een resolutie welke hoger is dan deze van een 4K-televisie.

Kenmerkend en tegelijkertijd ook een beetje verrassend is dat de Apple Vision Pro beschikt over nog een derde scherm welke zich aan de buitenkant bevindt. Het oled-scherm zorgt ervoor dat de gebruiker wordt geattendeerd op mensen die zich in de omgeving bevinden. Dit doet ze door deze in een gedeelte van het scherm te projecteren. Apple zelf noemt deze technologie ‘EyeSight’. Deze technologie maakt gebruik van de interne camera’s welke zich in de headset bevinden.

Wat het scherm van de Apple Vision Pro precies laat zien is afhankelijk van wat je aan het doen bent. Zo wordt de bril bijvoorbeeld ondoorzichtig op het ogenblik dat je, je in een volledig virtuele wereld bevindt. Loopt er plots iemand de ruimte binnen om met je te praten? Dan wordt de bril ondoorzichtig. Dit maakt het praten met mensen die zich in jouw ruimte bevinden veel prettiger.

apple vision pro prijs

Uitgerust met oog- en handtracking

Dat de Apple Vision Pro de concurrentie op veel vlakken voor is blijkt onder meer uit de aanwezigheid van het zogenaamde oogtracking. Deze zorgt ervoor dat de headset precies kan bepalen waar jij als gebruiker naar kijkt. Dit maakt het in de praktijk onder meer mogelijk om te navigeren door middel van oogbewegingen. Niet alleen de beweging van je ogen wordt bijgehouden, dat geldt eveneens voor de gelaatsuitdrukkingen waarvan sprake is. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om virtuele gesprekken te voeren waarbij jouw avatar dezelfde uitdrukkingen vertoont als jijzelf. Voor deze bril geldt bovendien dat ze verder ook is uitgerust met een speciale irisscanner.

Naast de aanwezigheid van oogtracking kan je bij de Apple Vision Pro ook rekenen op ondersteuning voor handtracking. Wanneer je handen in de virtuele wereld zijn terug te vinden zorgt dat er immers in de praktijk voor dat je, je veel meer aanwezig zal voelen. Door middel van speciale sensors worden de bewegingen van je handen door de headset herkend. Zo is het mogelijk om virtuele objecten aan te raden of vast te pakken. Ook dit brengt heel wat extra mogelijkheden met zich mee.

tim cook met apple vision pro bril

Een allround krachtpatser

De hardware welke samen de Apple Vision Pro vormt kan met recht en rede als ronduit indrukwekkend worden bestempeld. Niet alleen is er sprake van de aanwezigheid van haarscherpe displays, daarnaast kan je ook rekenen op de aanwezigheid van:

 • Twaalf camera’s;
 • Vijf sensoren;
 • Zes microfoons;

Al het rekenwerk dat door de bril moet worden uitgevoerd gebeurt door twee chips. Het gaat hierbij om de M2 (welke ook is terug te vinden in onder meer de MacBook Pro) evenals om de gloednieuwe R1-chip. Voor deze laatste geldt dat ze ervoor zorgt dat alles aanvoelt alsof het zich in realtime voor de ogen van de gebruiker afspeelt. Dit betekent concreet dat al het rekenwerk door de bril zelf wordt uitgevoerd zonder dat je daarvoor de hulp van een extern apparaat moet inroepen. Meer techy-details? Bekijk hier alle Apple Vision Pro specs!

apple vision pro vr bril review

Het visionOS besturingssysteem

Voor de Apple Vision Pro geldt dat ze gebruik maakt van het zogenaamde visionOS besturingssysteem. Het gaat hierbij om een speciaal besturingssysteem welke in het leven is geroepen voor virtual reality. Vergelijkbaar zoals macOS en iOS beschikt visionOS over een geheel eigen App Store. Deze virtuele winkel geeft je toegang tot niet alleen apps, maar ook games die specifiek zijn ontworpen voor de Apple Vision Pro. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er in deze App Store ook een keuze gemaakt zal kunnen worden tussen zomaar even honderdduizenden reeds bestaande mobiele applicaties voor de Apple iPhone en de Apple iPad.

VisionOS kenmerkt zich door een nieuwe interface. Je ziet de apps als het ware rondzweven in de ruimte waar je, je op dat moment bevindt. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk om de camera te vervangen door prachtige 3D-omgevingen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tropisch eiland of voor de cockpit van een vliegtuig. Indrukwekkend is het allemaal zeker en vast. Het wisselen tussen de VR en AR technologie gebeurt door middel van een zogenaamde Digital Crown. Het gaat hierbij om het kleine wieltje dat we reeds kennen van bij de Apple Watch en de Apple AirPods Max.

tim cook bij apple vision pro bril

Compatibiliteit met Apple Mac toestellen

Uiteraard spreekt het voor zich dat de Apple Vision Pro over een prima compatibiliteit beschikt met de Apple Mac systemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om draadloos inhoud van macOS te gaan streamen. Gewoon even een blik werpen op het scherm van je MacBook is voldoende om het scherm over te hevelen naar visionOS. Zo kan je eenvoudig verder door je bestanden bladeren terwijl het laptopscherm gewoon op zwart blijft.

Eigenlijk zorgt de Apple Vision Pro ervoor dat een monitor als het ware overbodig wordt gemaakt. Het toestel kan namelijk eveneens dienst doen als extern scherm waardoor er virtuele schermen om je Mac worden geplaatst. Bovendien is het zo dat je ook beschikt over de mogelijkheid om je Magic Keyboard of Trackpad te verbinden. Op deze manier wordt een innovatieve, maar tegelijkertijd toch ook zeer vertrouwde macOS-ervaring gecreëerd.

apple vision pro specs

Vision Pro specs

Vanzelfsprekend is er nog veel onduidelijk over de specs van de Apple Vision Pro. Wij zijn alvast voor je op onderzoek gegaan, hieronder de Vision Pro die al bekend zijn. We zijn nog niet overal zeker van, specs waar je een sterretje (*) bij ziet staan zijn nog niet bevestig door Apple. Wat direct opvalt: het enorme aantal pixels, 23 miljoen stuks! Hiermee laat Apple de competitie ver achter zich. Wij zijn dan ook ontzettend enthousiast over deze nieuwe VR bril van Apple.

Merk Apple
Type Vision Pro
Verwachte release date Eerste kwartaal 2023
Verwachte prijs $3500
Geschikt voor computer Nee
Geschikt voor smartphones Nee
Actieve VR bril Ja
Schermtype Micro-OLED
Resolutie 3400x3400*
Aantal pixels 23 miljoen
Verversingssnelheid 90 - 96 Hz
HDR Ja
Gezichtsveld Nog niet bekend
Verstelbare lenzen Ja, automatisch
Batterijduur 2 uur
Oogtracking Ja
Gezichtstracking Ja
Positionele tracking Ja
Rotationele tracking Ja
Room-scale tracking Ja
Six Degrees of Freedrom (6 DoF) Ja
Inclusief controller(s) Nee, controllers niet nodig
Motion controls Ja
Haptic feedback Nog niet bekend
Ingebouwde speakers Ja
Ingebouwde opslagcapaciteit Tot 2 TB*
Intern geheugen (RAM) Tot 16GB
Geschikt voor brildragers Nog niet bekend
Oogkussens vervangbaar Nog niet bekend
Operating System VisionOS
Chipset Apple M2
Kleurcamera's 2x High-Res
Dieptesensoren LiDAR & TrueDepth
Aantal microphones 6

Veelgestelde vragen over de Apple Vision Pro

De lancering van de Vision Pro is een bijzondere, hij is namelijk van Apple. Alles wat Apple doet en uitbrengt komt in vrijwel alle media terug. Het kan dus goed zijn dat je bepaalde vragen hebt over dit gloednieuwe product van Apple. Lees hieronder de vragen die we regelmatig terugzien over de gloednieuwe Vision Pro VR bril.

1. Hoeveel kost de Apple Vision Pro?

Alle innovatieve technologie waar je op kan rekenen bij de Apple Vision Pro heeft uiteraard zo zijn prijskaartje. Apple heeft dan ook bekend gemaakt dat de mixed reality bril in de Verenigde Staten over een kostprijs zal beschikken van 3.499 dollar. Je krijgt er zoals reeds aangehaald behoorlijk wat innovatieve technologie voor in de plaats, maar dit prijskaartje is in vergelijking met de concurrentie wel flink hoger gelegen. De verwachting is dat de prijs in onze regionen ergens tussen de 3.500 & 4.000 euro zal zijn gelegen. Dit is op moment van schrijven echter nog niet bekend.

2. Vanaf wanneer is de Apple Vision Pro te koop?

Tot slot rest natuurlijk de vraag vanaf wanneer de Apple Vision Pro verkrijgbaar zal zijn. Wat dit betreft de release date van de Vision Pro werd door Apple tot dusver uitsluitend aangegeven dat ze verwachten dat deze mixed reality vr bril begin volgend jaar (dus eerste kwartaal 2024) op de markt te brengen. Eerst komt de Verenigde Staten aan de beurt waarna later in het jaar andere landen zullen volgen. Wanneer dat precies zal zijn is dus op moment van schrijven nog niet bekend.

Andere vraag over de Apple Vision Pro VR bril?

Heb je na het lezen van dit uitgebreide artikel over de Apple Vision Pro nog vragen? Neem dan gerust eens contact op via info@vr-bril.nl.

Voordelen

 • Maar liefst 23 miljoen pixels
 • Ondersteuning voor HDR
 • 12 camera's, 6 microfoons
 • Geen controllers nodig

Nadelen

 • De prijs is écht heel hoog
 • Werkt niet samen met je pc
 • Gebonden aan OS van Apple

Conclusie en eindoordeel

Met 12 camera’s, 6 microfoons, 23 miljoen pixels en HDR is er weinig om commentaar op te leveren. Dit wordt de beste VR bril die je kunt kopen. Maar, kún je ‘m wel echt kopen? Met een prijskaartje van $3500, in Europa hoogstwaarschijnlijk gewoon €3500, is dat slechts voor een select groepje weggelegd.

Apple Vision Pro kopen
8.0
Prijs
4
Beeldkwaliteit
10
Draagcomfort
10

Over de auteur

gerrit vr expertDeze Apple Vision VR review is verzorgd door onze hoofdredacteur, Gerrit. Al vanaf 2016 is hij op vrijwel dagelijkse basis bezig met VR en volgt de laatste ontwikkelingen op de voet. Wil jij in 2024 als een van de eersten een Apple Vision Pro kopen, en zit je na het lezen van dit artikel met vragen over deze spiksplinternieuwe bril van Apple? Stuur Gerrit een mailtje via gerrit@vr-bril.nl voor advies!